De absintbar van Barcelona, historische charme en sterke drank voor een onvergetelijke avond in Bar Marsella. Gelegen in het slechtste stuk van Raval is Bar Marsella te vinden. Buiten vindt u vooral dieven, straatverkopers en prostituees, maar wees niet ongerust, de buurt is prima begaanbaar als tourist, zorg alleen dat u niet afgeleid en vervolgens gerold wordt.

Bar Marsella zelf is schijnbaar één van de oudste barretjes van Raval, of zelfs van Barcelona. De geruchten gaan dat deze bar al werd bezocht in de pre Napoleontische tijd door schrijvers en filosofen die zich te goed deden aan een absint, voor wat extra inspiratie. In elk geval bestaat bar Marsella sinds 1820 en is dit altijd de bekende absintbar geweest. De absint die nu word geschonken is niet meer de legendarische ‘green fairy’ absint waar je als je genoeg drinkt niet alleen dronken wordt, maar ook gaat hallucineren.

Als u een absint in Bar Marsella besteld krijgt u erbij een vork, een suikerklontje en een glas water. Het idee is de vork op het glas te plaatsen, hier legt u het suikerklontje op en met de fles water spuit u op de suiker om de gewenste hoeveelheid suiker en water bij uw absint te doen. Tegenwoordig is het modieus om het suikerklontje in absint te dopen, aan te steken en in het drankje te laten vallen en te doven met water, maar dit is niet gebruikelijk in de traditionele Bar Marsella.

De bar zelf is aardig, normaliter begrijpen Catalanen weinig van licht, in de meeste barren hangen gewoon TL-buizen, maar in Bar Marsella is het licht sfeervol en doet denken aan vergane bar in 19e eeuws Parijs. De bar is ruim, met een grote hoeveelheid aan tafeltjes. De bar biedt geen entertainment in de vorm van muziek of dans, wat de sfeer alleen maar ten goede komt. Helaas wordt deze bar in het weekend of op andere drukke tijden overspoeld met volk, wat niet past bij deze historische bar.

De populariteit van de bar komt voor uit het gegeven dat een heel scala aan illustere figuren deze bar frequent bezochten. Van Baudelaire naar Picasso tot Hemmingway kwamen hier schijnbaar geregeld een borrel drinken. Vervolgens is de bar ook nog eens gebruikt als filmlocatie voor Vicky Christina Barcelona. Probeer dus naar Bar Marsella op een verloren maandagavond te gaan, als het rustig is, om in alle rust over de beslommeringen van het leven te kunnen mijmeren.

U kunt Bar Marsella vinden aan de Carrer de Sant Pau 65. De Bar opent overigens niet voor 23.00 uur ’s avonds. Wanneer ze sluiten is vaak een raadsel.