Barcelona uitjes: Montserrat

Net even buiten Barcelona, op nog geen uur rijden, ligt Montserrat, één van de leukste Barcelona uitjes en de meest mystieke plek van Catalonië. Ideaal voor een dagje weg! De berg waar het klooster op ligt kijkt als een massief blok uit om de omringende laaglanden, een prachtig uitzicht is dan ook nooit ver weg.

Het klooster -Santa Maria de Montserrat- is mooi, maar niet prachtig van buiten. Het is aan te raden vroeg te komen, anders wordt u onder de voet gelopen door toeristen. Het binnenschip van het klooster is daarentegen fenomenaal en prachtig om te bekijken. Ook het museum, waar ze onder andere werken van Dali en Picasso hebben is een goed tijdverdrijf. Kijk eerst even op de website om te zien of er interessante exposities zijn.

Hoe kunt u Montserrat het best bereiken:

Auto: Als met meer dan twee bent is het een overweging een auto te huren. Op het vliegveld heeft een auto voor 50 euro, iets buiten het centrum van Barcelona gaat u richting de 70 euro per dag. Als u met de auto gaat, kunt u onderweg nog de crypte van Gaudi bezoeken, een utopisch dorp gebouwd voor de familie Guell, waar een aantal interessante gebouwen staan. Met de auto kost het u rond een euro om Montserrat te bereiken.

Trein: De trein is ook een uitstekende optie, het station is namelijk op steenworp afstand van het klooster. Tevens rijden de treinen vaak en is het prima te betalen (20 euro voor een retourkaartje). U kunt van Placa Espanya de R5 naar Montserrat pakken, het is een verwarrend treinstation, dus neem de tijd om het te vinden.

De beste wandeling op Montserrat:

Naast het bezoeken van het museum en het klooster is het zeker een aanrader om een wandeling te maken op Montserrat. Vanaf het klooster is het mogelijk de funicular te nemen naar een uitzichtspunt, maar dit komt niet in de buurt van een wandeling maken naar het hoogste punt van Montserrat, namelijk Sant Jeroni (1236 meter). Het is zaak vroeg te vertrekken -voor tien uur bijvoorbeeld- zodat u niet tijdens het warmste moment van de dag loopt. Van het klooster naar Sant Jeroni is rond de anderhalf uur lopen, waarin u goed stijgt. Tijdens de wandeling zijn er prachtige uitzichten op de omringende laaglanden, wilde herten en prachtige rotsformaties. Zorg wel dat u voldoende water meeneemt, want bronnen zijn er weinig. Alhoewel de route goed met bordjes staat aangegeven is het altijd aan te raden een wandelkaart in het klooster te kopen (11 euro).

Het is ook mogelijk een privéwandeling te boeken voor Montserrat. Uw Gids Aimé kent de berg goed en kan ook wandelingen op Montserrat verzorgen. Voor prijs en opties kunt u een mail sturen naar info@gidsinbarcelona.nl

De beste plek om te eten in de buurt van Montserrat (auto vereist):

Het is in principe niet aan te raden om bij het klooster zelf te eten, het is namelijk bijzonder toeristisch, verwacht dus Nederlandse prijzen en geen uitzonderlijke kwaliteit. Gelukkig is er een fantastisch alternatief dat op de route tussen Barcelona en Montserrat ligt. Bar Restaurante Casa Pedro is uitstekend, gelegen in niemandsland is dit echt een typisch Catalaans wegrestaurant (de wegrestaurants in Spanje hebben niet dezelfde slechte naam als in Nederland. Als u in de middag komt hebben ze alleen het menu del dia wat inhoud dat u drie opties heeft voor voor-, hoofd- en nagerecht, met water, wijn en brood inbegrepen voor de bijster lage prijs van 9,95 per persoon. Verwacht dus geen sterrentent, maar voor de prijs is de kwaliteit super.