Barceloneta; een typisch Catalaanse volksbuurt dicht bij het strand

De strandbuurt die nog fel Catalaans is. Hier een hapje eten is altijd een goed idee.

Geschiedenis: Barceloneta is het voorproefje op Eixample, een buurt aangelegd in de jaren na de val van Barcelona in 1714. Toen Barcelona viel heeft de Spaanse bezetter een deel van de buurt El Born vernietigd om plaats te maken voor een groot citadel (nu het oostelijk deel van El Born en Parc de Ciutadella). Barceloneta is ontworpen door de Nederlandse architect Vermeer om onderdak te bieden aan de mensen die dakloos werden met de sloop van het oostelijk gedeelte van El Born. Tegenwoordig is Barceloneta vooral bekend door haar nabije ligging aan het strand.

Bezienswaardigheden: Barceloneta kent niet veel monumenten of gebouwen die een bezoek waard zijn. Behalve de kerk en de markthal is de voornamelijk een echte volksbuurt waar de Catalanen er trots op zijn. Een goed voorbeeld hiervan is dat je niet alleen de Catalaanse vlag aan de gevels ziet hangen, maar ook de blauw-gele Barceloneta buurtvlag; een echte hechte volksbuurt dus.

StrandBarceloneta is de buurt die naast het strand ligt en dus de perfecte uitvalsbasis is om een hapje te eten na een lange dag zonnen. Het strand voor Barceloneta is altijd zeer druk, maar als je richting Hotel W of na port Olympic loopt, wordt het rustiger. Voor wie een echt mooi strand wil, moet naar Casteldefells gaan.

Eten in Barceloneta:

Barceloneta is één van de beste buurten om een hapje (vis) te eten. Als algemeen advies kan ik aanraden om de boulevard en de passeig de Joan Borbo te mijden (de straat die van metrohalte Barceloneta naar het strand loopt). De truc is om Barceloneta echt in te lopen, dan maakt het bijna niet uit waar je gaat eten, want het is altijd raak. Speciale vermeldingen zijn Jai-ca (eenvoudige tapas), Cova Fumada (vis, alleen open tijdens lunch), La Malandrina (biefstuk), Eyescream (ijs) en Bar Bitácora.

Mercat Barceloneta

Mercat Barceloneta

In de volkswijk Barceloneta vind je een levendige markt waar de locals […]

  • cova fumada

Cova Fumada

Cova Fumada behoort zonder enige twijfel tot één van mijn favoriete plekken aller […]

  • eyescream2

Eyescream, de ijssalon van Barceloneta

Voor de echte ijs liefhebbers; ervaar bij Eyescream een leuke manier van ijs […]

  • Paddlen

Geniet van de zonsopgang in Barcelona!

Wilt u de zonsopgang van Barcelona in haar volle glorie meemaken? Paddle dan mee […]

  • Jai-ca

Tapas in Barceloneta: Jai-Ca

Bar Jai-Ca is een mooi voorbeeld van een typische Catalaanse bar in Barceloneta. […]

  • La Malandrina

De beste biefstuk van Barceloneta: La Malandrina

De meeste mensen die naar Barcelona gaan, willen het liefst zoveel mogelijk tapas […]

  • la-champagneria-3

La Champagneria is een begrip

La Champagneria van Can Paixano is onder Catalanen een begrip. Een kleine bar […]