Wijken en Buurten Barcelona

Een wereldstad, maar toch een dorpse sfeer. Relaxte stranden en prachtige bergen, maar ook een bruisend nachtleven. Barcelona is een enorm veelzijdige stad en elke wijk heeft haar eigen verhaal en karakter. Gids in Barcelona vertelt je hier graag meer over.

Gotic & Poble-sec

Om een beter besef te krijgen over de prachtige buurten die Barcelona kent, moeten we een stukje terug in de geschiedenis. Over het ontstaan van Barcelona gaan vele verhalen, waarvan de meeste hoogstwaarschijnlijk onwaar.

Zo wordt wel eens gezegd dat de Laietanen, een volk dat rond de 7e eeuw voor Christus in Spanje woonde, de eerste stenen hebben gelegd. Hier is echter nooit bewijs voor gevonden.

Wel is zeker dat de Romeinen rond de geboorte van Christus een kleine nederzetting in Barcelona hadden, wat toen Barcino heette. Overblijfselen van de Romeinse stadsmuur van Barcino zijn nog terug te vinden in de wijk Gòtic, het oudste deel van Barcelona.

Poble-sec, de wijk gelegen tegen de berg Montjuïc, is ook verrassend oud. De Montjuïc was vroeger de plek waar de Barcelonezen zich terugtrokken als er problemen waren, vandaar dat er al vroeg mensen aan de voet van de berg gingen wonen.

  • Gotic

Gòtico

  • IMG_1211

Poble-sec

Bloeiperiode: Raval & Ribera

Rond het jaar 1000 begon Barcelona uit te groeien tot de machtige havenstad die ze nu is, door haar gunstige ligging en onafhankelijkheid (na jarenlange bezetting door de Moren en Fransen). In geen enkele stad -behalve Venetië- is er dan ook zoveel Gotische architectuur (12e tot 14e eeuw) te vinden als in Barcelona.

Raval, gescheiden met Gòtic door de Rambla, is de traditionele havenbuurt. Richting zee zijn ook nog steeds de oude scheepswerven te bezoeken, de zogenaamde Drassanes. Van oudsher is deze buurt berucht vanwege de prostitutie en criminaliteit. De afgelopen jaren is de wijk echter flink opgeknapt en heeft nu een mooie mix van oude en nieuwe gebouwen. De smalle straatjes, bars en restaurants maken deze upcoming wijk helemaal een bezoekje waard.

La Ribera, ten noorden van Gòtic, was de buurt van de ambachten en handelaren en zodoende het kloppend hart van deze dynamische stad. Spijtig voor de Barcelonezen verloor de stad haar onafhankelijkheid in 1714 aan Madrid en werd een groot deel van El Born vernietigd om plaats te maken voor een enorm fort. Dit fort is later ook verwoest en op deze plek bevindt zich nu het mooie Parc de la Ciutadella.

  • Raval

Raval

  • Borne

El Born

Moderne buurten: Barceloneta & Eixample

Voor de mensen die dakloos werden door de sloop van een gedeelte van El Born werd een nieuwe buurt gebouwd: het huidige Barceloneta. Het is te zien dat de buurt door militairen ontworpen is; strakke straten in een rechtlijnig patroon. Nu is Barceloneta vooral bekend om haar stranden, paella en visrestaurants.

De 18e eeuw is een beetje de verloren eeuw van Barcelona. De stad verloor haar onafhankelijkheid in 1714, een deel van de stad werd gesloopt en nieuwe stadsmuren werden om Barcelona aangelegd wat de groei van de stad belemmerde. Dit is ook één van de redenen dat er zoveel omhoog werd gebouwd; er was simpelweg geen ruimte om uit te breiden.

In de 19e eeuw maakt de stad echter een snelle industrialisatie door en groeit explosief. Om deze groei aan te kunnen wordt de stadsmuur afgebroken en een nieuwe buurt gebouwd: Eixample, wat Catalaans is voor ‘uitbreiding’. De buurt is ontworpen door Cerdà en is een prachtig voorbeeld van een utopisch stadsontwerp.

Eixample moest een leefbare buurt worden met parken in het midden van de blokken, veel licht, gebouwen van maar vier verdiepingen hoog en verkeersvrije straten. Veel hiervan is echter niet waargemaakt en het is nu de drukste wijk van Barcelona.

  • Eixample

Eixample

  • Barceloneta 3

Barceloneta

Buiten het centrum: Gracia

Gràcia, de buurt ten noordwesten van Eixample, was vroeger een dorp dat buiten Barcelona lag. Inmiddels is het een stadsdeel, maar nog steeds voelt Gràcia aan als een klein dorp, met vele gezellige pleinen en smalle straatjes waar geen auto’s rijden.