Cova Fumada: het meest typische Catalaanse visrestaurant van Barceloneta

Cova Fumada behoort zonder enige twijfel tot één van mijn favoriete plekken aller tijden. Eenvoudig vis eten in één van de meest typische barren van Barceloneta!

Cova Fumada is een tent waar je zo aan voorbij loopt, er staat geen naam boven de deur en de tent is alleen te herkennen aan de rij mensen die buiten wacht voor de grote bruine deuren die de ingang zijn van Cova Fumada. Het is een typische Catalaanse tent met Catalaanse openingstijden van 9:00-15:15 en op donderdag en vrijdag -bij wijze van gratie- gaan ze ook kort ’s avonds open van 18:00-20:15. Als het gelukt is om Cova Fumada te vinden en je bent er wonder boven wonder ook op een tijd dat ze open zijn, dan krijg je daar er ook wel wat voor terug.

Het eten bij Cova Fumada is voornamelijk vis. Het is gebruikelijk om met een bomba te beginnen, een grote ‘visbitterbal’ met een overdadige hoeveelheid aioli. Daarna krijg je een hele artisjok -die waanzinnig is- om vervolgens te beginnen aan het grote scala visgerechten. Dit varieert van gefrituurde sardientjes (boquerones of pescaditos) tot mosselen, kabeljauw en gefrituurde of gebakken inktvis. Tot slot is het een aanrader om hun café especial te bestellen (koffie, met een soort rum die je waggelend naar buiten brengt). Als aan het eind van het maal de rekening verschijnt, dan komt de realisatie dat Cova Fumada ook goedkoop eten is.

Cova Fumada binnen

De sfeer in Cova Fumada is typerend, je zit als een stel haringen in een ton, tafels staan erg dicht bij elkaar en vaak deel je een tafel met andere mensen. Het meubilair is eenvoudig, maar passend en het heeft de klassieke tl-buizen als sfeerverlichting. Als kers op de taart staat er altijd nog de donna van 83 in de keuken om de boel in de gaten te houden.

Cova Fumada is te vinden op het grote plein van Barceloneta en zoals boven beschreven herkenbaar aan de bruine deuren en mensen die voor de deur staan te wachten. Als je geen zin hebt om te wachten op een tafel is het een aanrader om gewoon aan de bar te gaan staan en daar te eten en te drinken. Als je wel een tafel wil is het niet ongewoon dat je zeker een half uur moet wachten. Truc is om gewoon al een fles wijn of iets anders te bestellen terwijl je aan het wachten bent.