El Born

Samen met Raval en de Gotische wijk vormt deze buurt het oude centrum. El Born was traditioneel de buurt van de handelaar en de ambachtsman, het kloppend hart van de stad zodoende. Met de sloop van de helft van de wijk (Nu Parc de la Ciutadella) en de industrialisatie in de 19e eeuw verloor de buurt veel van haar aanzien. Nu -in de 21e eeuw- is ze gelukkig weer terug in volle glorie, een buurt gevuld met barretjes en smalle straatjes, waar om elke hoek weer iets nieuws te vinden is.

Bezienswaardigheden

Santa Maria del Mar: De Santa Maria del Mar wordt wel gezien als de mooiste Gotische kerk van Barcelona. Gemaakt aan het begin van de 14e eeuw door de buurtbewoners zelf. Alle handelaren en ambachtslieden in de buurt hebben de handen ineen geslagen en samengewerkt om de Santa Maria del Mar te bouwen. Het resultaat is dat dit één van de snelst gebouwde kerken ooit is; rond de 50 jaar. Hierdoor heeft de Santa Maria del Mar een uniformiteit in stijl de je zelden ziet.

Ga zeker ook naar binnen want dan zie je dat de kerk niet alleen door, maar ook voor de buurtbewoners is gemaakt; de ruimte binnenin is immens, echt een plek om samen te komen. Dit effect wordt gecreëerd door de afstand tussen de zuilen, alleen bij de Sint-Pieter (de kathedraal van Rome) staan de zuilen verder uit elkaar.

Marcat del Born: Mercat del Born is na de sloop van het citadel in 1873-1878 gebouwd. Toen diende het als de overdekte markt van El Born. Het gebouw is  typisch modernistisch, er werd gebruik gemaakt van nieuwe materialen zoals gietijzer en industrieel vervaardigde keramische dakpannen, terwijl het de vorm van een traditionele markthal behield.

Tegenwoordig is de Mercat del Born een cultureel centrum. Ze zijn er namelijk achtergekomen dat onder de markt nog ruïnes lagen van hoe El Born eruitzag voor de vernietiging van 1714. Deze ruïnes zijn uitgegraven en nu te bezichtigen. Tevens zijn er vier ruimtes waar tentoonstellingen worden gegeven, vaak over de onafhankelijkheidsstrijd van Catalonië.

Santa Catharina Markt: De huidige overdekt markt van Born. Toen werd besloten om Mercat del Born in een cultureel centrum te veranderen verloor El Born haar overdekte markt. Zodoende is de Santa Catharina markt gebouwd, de huidige overdekte markt van El Born. De Santa Catherina markt is de perfecte keuze als je een keer een typische Spaanse markt wil bezoeken, maar niet in de drukte van de Boqueria (de grootste en bekenste markt van Barcelona aan de Ramblas) wil staan.

Parc de la Ciutadella: Het stadspark van Barcelona zit naast de buurt El Born en was daar vroeger onderdeel van. Met de val van Barcelona in 1714 is een deel van de buurt verwoest om plaats te maken voor een enorm citadel. Nu is het de locatie van het meest gezellige park van Barcelona, waar je heerlijk even kan ontsnappen uit de drukte van de stad. In het park zijn het Castell dels tres Dragons, de Arc de Triomf en de fontein zeker een bezoek waard.

Berichten over El Born

  • PimPam Burger

PimPam Burger

PimPam Burger heeft heerlijke hamburgers en de beste friet van Barcelona, en […]

  • Parc de la Ciutadella2

Parc de la Ciutadella: stadspark met verborgen geschiedenis

Even bijkomen van de drukte in de stad? Dat kan in het […]

  • Elsa-Y-Fred-bar

Culinaire tapas: Elsa y Fred

Elsa y Fred is een culinaire tapastent, of Gastrobar, zoals ze het […]

  • Kiosko

Kiosko: topburgers in het oude centrum

Bij hamburgers denken de meeste mensen al snel aan McDonalds of Burger […]

  • Rosa Negra

Cocktails in Barcelona: Rosa Negra

Rosa Negra is de bar waar je een goede Mojito of Daiquiri […]

  • la-champagneria-3

La Champagneria is een begrip

La Champagneria van Can Paixano is onder Catalanen een begrip. Een kleine […]

  • Paradeta

Heerlijk vis eten bij Paradeta

Er zijn veel plekken in Barcelona waar je goed vis kan eten […]