Elsa y Fred is een culinaire tapastent, of Gastrobar, zoals ze het zelf noemen. De porties zijn klein, smakelijk en gelukkig fijn geprijsd. Gelegen nabij de Arc de Triomf, ligt Elsa y Fred aan de noordoostelijke rand van Ribera (El Born).

In Spanje is het een goede vuistregel om trendy uitziende plekken te mijden, en juist voor de shabby, enigszins onverzorgde tenten te gaan waar lokale mensen aan het eten zijn. Het klassieke recept voor een goede en goedkope maaltijd. Elsa y Fred breekt met deze regel, de bar is erg trendy, ze hebben geen tl-lichten voor de verandering en de bar voelt modern ruim aan. Gelukkig is Elsa y Fred wel altijd gevuld met Catalanen, vanzelfsprekend de belangrijkste vuistregel.

De tapas die ze serveren zijn uitstekend. Vooral de tonijntartaar, gazpacho en de Iberische ham op Oosterse stijl zijn mijn persoonlijke favorieten. Het klassieke gerecht Patatas Bravas -wat vrijwel in elke tapasbar te bestellen is- van Elsa y Fred zou zonder twijfel in de top 5 beste Patatas Bravas van Barcelona komen te staan. Als u uitgebreid gaat eten, met een toetje en (huis)wijn betaalt u ongeveer rond de 30 euro, want voor de kwaliteit die u krijgt uitstekend is.

Verassend genoeg kan de bediening over het algemeen goed Engels en zijn behulpzaam, sterker nog, ze maken er een sport van om dingen aan te raden en/of uit te kiezen voor u. Al met al is Elsa y Fred een echte must als u tapas wil eten van een hoger niveau.

P.s. Reserveren is vaak een must.

U vindt Elsa y Fred aan de Rec Comtal 11. Als u met de metro komt kunt het best uitstappen in Arc de Triomf of Urquinaona.