Lekker en goedkoop eten in Barcelona

In Spanje kan je voor weinig geld goed uiteten! En dat vaak in de mooiste tentjes.

Voordat we met de lijst van goedkope tenten beginnen is er een gouden tip die je altijd in je achterhoofd moet houden: ga altijd voor het menu del dia’. Hier in Spanje is de traditie dat je tijdens de middag je hoofdmaal nuttigt en dat zie je nog terug in alle eetgelegenheden.

Tussen 13:00-15:30 bieden bijna alle restaurants een ‘menu del dia’ aan, voor tussen de 8-15 euro. Dit menu is in principe altijd een voorgerecht, hoofdgerecht en toetje met inclusief een drankje en brood (vroeger werd er gewoon een fles wijn op tafel gezet, maar helaas). Als je hetzelfde ’s avonds probeert te bestellen, dan betaal je bijna altijd het dubbele. Dus doe als de Spanjaarden doen en lunch stevig tussen de middag.

Hamburgers

Bij hamburgers denk je vaak al gauw aan de McDonalds en BurgerKing, maar in Barcelona is het maken van hamburgers tot een ware kunst verheven. Vooral in de buurt El Born ben je als hamburger liefhebber aan het juiste adres, de gouden driehoek van Bacoa, PimPam Burger en Kiosko zijn altijd goed. Maar ook in de rest van Barcelona zijn er goede burgertenten te vinden zoals; Vespaburger in Gracia, Santa Burg in Sants en MakaMaka in Barceloneta (vooral hip, burgers zijn niet bijzonder).

  • PimPam Burger

PimPam Burger

PimPam Burger heeft heerlijke hamburgers en de beste friet van Barcelona, en dat allemaal in hartje El […]

  • Kiosko

Kiosko: topburgers in het oude centrum

Bij hamburgers denken de meeste mensen al snel aan McDonalds of Burger King, maar Kiosko in de […]

Vis

Barcelona is een echte havenstad. Hoewel over Barcelona wel gezegd werd dat ze lange tijd met hun rug naar de zee woonden, is er altijd veel vis gegeten. De Catalaanse visspecialiteiten zijn kleine vissen en inktvis/octopus die ze vaak frituren. Ga naar Paradeta als je puur en veel vis wil eten en naar Cova Fumada (alleen lunch!) voor de Catalaanse ervaring.

  • Santa Catherina

Santa Catherina

De Santa Catherina valt gelijk op door het velgekleurde golvende dak en de vele houten ramen die in het gebouw […]

  • cova fumada

Cova Fumada

Cova Fumada behoort zonder enige twijfel tot één van mijn favoriete plekken aller tijden. Eenvoudig vis eten in één van […]

  • Paradeta

Heerlijk vis eten bij Paradeta

Er zijn veel plekken in Barcelona waar je goed vis kan eten –het is immers een havenstad- maar Paradeta is […]

Tapas & Pinxtos

Alhoewel de tapa oorspronkelijk uit Andalusië komt, is er in Barcelona geen gebrek aan. Omdat ik de lijst van lekker en goedkoop klein wil houden (het scala aan goede en goedkope tapasbarren is enorm), hou ik het bij een enkele plek; Jai-Ca, een tapasbar in Barceloneta die vooral lokale gerechten serveert zoals gefrituurde (inkt)vis, piementos del Padron en Albondigas (gehaktballen).

Ook de pinxtos komen oorspronkelijk niet uit Catalonië, maar uit Baskenland. Een pinxto is een stukje stokbrood met daar een hapje op en een stokje erdoorheen. Een pinxtosbar is een bar waar een grote verscheidenheid aan verschillende pinxtos staan. Als je een dergelijke bar binnengaat, dan krijg je een bord en kun je pakken wat je pakken wilt. De stokjes die bewaar je en daarmee reken je af, het is dus een systeem dat op basis van vertrouwen werkt. De beste pinxtos in Barcelona vind je in carrer de Blai, een straat gevuld met pinxtosbarren in Poble-sec. Mijn favoriet is Blai Tonight, pinxtos voor een euro en biertjes voor anderhalf is niet iets waar je nee tegen zegt.

  • Jai-ca

Tapas in Barceloneta: Jai-Ca

Bar Jai-Ca is een mooi voorbeeld van een typische Catalaanse bar in Barceloneta. De bar ligt net ver genoeg van […]

  • blai-tonight2

Pintxos in Barcelona: Blai Tonight

Blai Tonight is een ‘tapas’ bar aan de bekendste straat van Poble-sec: Carrer de Blai. In plaats van tapas serveren […]

Overig

De laatste twee tenten laten zich wat moeilijker in een categorie plaatsen en zijn eigenlijk gewoon reguliere restaurants. La Malandrina is een echt Uruguayaans steakhouse en is fantastisch, een gigantische biefstuk voor 9 euro en een fles wijn voor 6 is niet iets waar je nee tegen zegt. Can Margarit is verborgen pareltje in Poble-sec waar ze de beste konijn van Barcelona hebben.

  • can-margarit

Can Margarit

Can Margarit is een klassiek Spaans restaurant, waar je de beste konijn van de stad kan eten! Can Margarit zit […]

  • La Malandrina

De beste biefstuk van Barceloneta: La Malandrina

De meeste mensen die naar Barcelona gaan, willen het liefst zoveel mogelijk tapas en paella eten. Maar Barcelona heeft zoveel […]