Plaça Reial is een bijzonder plein in Barric. Gòtic In een ver verleden was dit plein een wespennest van criminaliteit en prostitutie, maar nu vindt u er vooral toeristen en een goed aantal cafés. Hoewel het geen Plaza Mayor is zoals in Madrid, is dit plein toch zeker het bezoeken waard. Bovendien, het ligt praktisch aan de Ramblas en daarom eigenlijk niet te missen.

Het plein wordt gekenmerkt door een aantal leuke terrasjes en een fontein in het midden. Het is niet ongebruikelijk als u mensen de fontein ziet inspringen. De kans is dan wel vrij groot dat het dan Engelsen zijn.

Een hapje eten kunt u doen bij Las Quinze Nits. De Paella is een aanrader (8 euro p.p.). Let er wel op dat u vaak tenminste een kwartier in de rij moet staan. Uw gids heeft zich laten vertellen dat er leerlingen van de kokschool in de keuken staan, wat de lage prijs verklaart, maar ook betekent dat er soms schommelingen in de kwaliteit van het eten kunnen zijn.

De pipa-bar, ook wel de ‘secret bar’ genaamd, ligt aan dit plein. Het slechts bewaarde geheim bevindt zich in een woonhuis op de hoek van het plein. Om de één of andere reden heeft dit café een vergunning om tot vier uur ’s nachts open te blijven. Terwijl alle andere cafés in Barcelona om drie uur sluiten. Wees dus niet verbaasd als er om 3 uur ’s nachts een enorme rij voor de deur staat. Vanbinnen is de bar erg leuk en huiselijk. Donkere houten vloeren en boekenkasten geven deze bar een huiselijk sfeer. Maar het is niet aan te raden hier stevig te drinken, het is prijzig.

Ocaña is het leukste terras op Plaça Reial. In het café wordt vaak jazz gespeeld. Ze hebben een bar in de kelder waar op donderdag elektronische muziek wordt gespeeld, op vrijdag wordt iets verrassends gespeeld of zoals Ocaña het zelf noemt: ‘wereldmuziek’. Op zaterdag is het de beurt aan soul, jazz & lounge. Typisch voor een Catalaanse bar is dat de service over het algemeen waardeloos is, dus wees niet verbaasd als de barman voor de derde keer langsloopt terwijl de tafel duidelijk gevuld is met lege drankjes.

Al met al is Plaça Reial een verrassend leuke plek om de avond door te brengen!