Ramblas Barcelona:

Iedereen kent de wereldberoemde Ramblas, maar wat is er allemaal te doen? Heerlijk fruit eten op Mercat de la Boqueria, mensen kijken op Placa Reial of de steegjes van de Gotische buurt induiken, het zit allemaal aan de beroemdste straat van Barcelona. Lees verder

De Ramblas is de straat in het oude centrum van Barcelona. Aan de ene kant de scheidslijn tussen de gotische buurt en Raval, aan de andere kant de verbinding tussen de zee en Placa Catalunya, het centrale plein van Barcelona.

De beste bezienswaardigheden:

La Boqueria: De overdekte markt van Barcelona. De geuren en kleuren komen uit haast vergeten tijden. De drukte, de oude vrouwtjes die voordringen en de sfeer maken de Boqueria tot een unieke plek. Nergens vindt u betere en goedkopere groenten en fruit dan op deze markt. Daarnaast is dit ook nog steeds de plek waar u de beste vis en vleeswaren kunt kopen.
Dat de Ramblas parallel aan de oude middeleeuwse muur lag verklaart ook de locatie van de Boqueria (Ramblas 85-89). Het snijpunt tussen stad en land was de ideale plek voor een markt. De boeren kwamen van het land naar de rand van de stad om hun waar te verkopen en handelaren kwamen vanuit het centrum om inkopen te doen. Dat de boqueria nooit mee verplaatst is naar de rand van de stad kwam door haar grote populariteit.

Modern Museum, MACBAHet Museum voor Hedendaagse Kunst in Barcelona (MACBA) is sinds 28 november 1995 voor het publiek geopend. Hier zijn altijd verschillende tentoonstellingen te bezichtigen. Het gebouw is ontworpen als een verzameling van verschillende prisma’s. Het centrum is een cilindervormige ruimte die dwars door alle verdiepingen – van de kelder tot het dak – loopt en zorgt voor de scheiding tussen de verschillende exposities.

De Kathedraal van de Heilige Eulalia: De kathedraal van Barcelona – niet te verwarren met de Sagrada Familia – is een imposant bouwwerk. Vooral de tuin aan de zijkant is prachtig. De 13 zwanen die er altijd rondlopen refereren volgens de mythe aan de heilige Eulalia, een meisje dat op haar 13e stierf als christen onder Romeinse brutaliteit. De kathedraal zelf is prachtig van binnen. De kritiek op dit bouwwerk richt zich op de facade die in de 19e eeuw gebouwd is. Volgens critici doet dit geen eer aan de typische gotische Catalaanse bouwstijl.

Beste restaurants in de buurt van de Ramblas:

1. Tapas, Bar Canete: Onze persoonlijke favoriet, Bar Cañete, serveert uitstekende tapas in één van de gezelligste bars van Barcelona. Gelegen op steenworp afstand van de Ramblas is dit verrassend genoeg niet een plek waar je veel toeristen gaat zien, daar oogt het waarschijnlijk te Catalaans voor. Tip: ga voor de steak en tonijntartaar.

2. Ontbijt/lunch, Komo en Kasa: In deze kleine bistro waar je in het raamkozijn eet, kun je de beste empenada’s van Barcelona vinden. Naast uitstekende en vriendelijke bediening is het ook nog eens lekker geprijsd.

3. Paella, Les Quinze Nits: Gelegen op het centrale Placa Reial. Toch is het niet een typische toeristenplek. Hier eet je fantastische paella voor maar 8,50 euro. Een aanrader!

Leukste bars in de buurt van de Ramblas:

1. Gin-Tonic/ Cocktails, Pesca Salada: Pesca Salada zou zo maar eens de beste cocktailbar van Barcelona kunnen zijn. De bar is klein, obscuur en ook een beetje raar (het thema is sardientjes), maar de gin-tonics en de cocktails zijn onovertroffen.

2. Mensen kijken/ terras, Ocaña: Met gekleurde stoeltjes en ‘s avonds laat een club in de kelder is Bar Ocaña de hippe tent van Placa Reial. Het heeft het gezelligste terras op het plein en in het café wordt vaak live jazz gespeeld.

3. Typisch Catalaans, La Plata: Twee oude mannen beheren dit klassieke Catalaanse dranklokaal. La Plata is een traditionele havenkroeg waar je de echte sfeer van Barcelona proeft.

4. Om te eindigen/  absint, Bar Marsella: De absintbar van Barcelona, historische charme en sterke drank voor een onvergetelijke avond in Bar Marsella.

Geschiedenis van de Ramblas:

Voor het eerst te zien op een stadskaart in 1740 was het een oneven straat met aan de ene kant de Cagallel en aan de andere kant de oude middeleeuwse muur gebouwd door Jaume I in de 13e eeuw. De Rambla liep van de scheepswerven aan de kust tot de noordelijke muur, ongeveer waar nu Placa de Catalunya ligt.

Rambla betekent rivierbedding in het Arabisch. De huidige Ramblas ligt dan ook op de plek waar vroeger de rivier de Cagallel stroomde, die dienst deed als slotgracht en riolering. Aan het eind van de 18e eeuw was de Cagallel zo verstopt met vuil dat het nog moeilijk een rivier genoemd kon worden. Langzamerhand werd de Cagallel ondergronds gedreven.

De verschillende namen van de Ramblas (Rambla de Santa Monica, Rambla dels Caputxins, Rambla del Sant Josep en Rambla dels Estudis) komen van omliggende kerken of conventen en tonen aan hoe gradueel het bouwen en opvullen van de Cagallel ging.

In 1775 begon de sloop van de oude middeleeuwse stadsmuur en slechts een jaar later begon militair ingenieur Cermeño (die ook Barceloneta heeft ontworpen) aan het project om de rivierbedding in een statige laan te veranderen. Rond dezelfde tijd begonnen er paleizen langs de Ramblas te verrijzen.

De glorietijd van de Ramblas was van het eind van de 19e eeuw tot de coup van Franco net voor de tweede wereldoorlog. Toen was de Ramblas dé flaneerstraat en het kloppend hart van de stad. In de jaren na Spaanse burgeroorlog (1936-1939) waren er een aantal gebouwen ernstig beschadigd. Andere gebouwen werden gesloopt en de Ramblas verloor haar charme.

Erger nog: de vele drugsdealers, pooiers, prostituees en ander gespuis hadden Placa Reial (aan de Ramblas) als uitvalsbasis waardoor het er in de jaren ‘70 en ‘80 gevaarlijk en ongezellig was. Pas met de Olympische Spelen in 1992 is de straat enorm opgeknapt en sindsdien is het de drukke, gezellige boulevard zoals we hem nu kennen.