Barcelona beschikt over een eigen strand! Combineer stad en strand. Wat een heerlijk idee!

Strand Barcelona:

Mensen die naar Barcelona gaan, weten vaak wel dat Barcelona een stadsstrand heeft, maar dit is niet altijd zo geweest. Tot de Olympische spelen in Barcelona in 1992 was er geen stadsstrand. In plaats daarvan waren er huizen, industrie en natuurlijk de haven. Gelukkig is met de bouwgolf die vooraf ging aan de zomerspelen van 1992 een strand aangelegd.
Barcelona is natuurlijk altijd een havenstad geweest, maar de transitie van haven en industrie naar toerisme is nog relatief nieuw. Als u een bezoek aan het strand brengt, is het ook zeker aan te raden om door de volksbuurt Barceloneta te lopen, als de buurt een stuk inloopt van de zee af zijn er een aantal erg goede (vis)tapas restaurants die zeer de moeite waard zijn.

Naar welk strand kunt u het beste gaan?

Het strand van Barcelona loopt van het iconische W hotel tot Port Fòrum Sant Adrià. De meeste toeristen gaan naar het stuk dat aan Barceloneta grenst, dit is immers op loopafstand van het centrum. Het probleem is dat dit strand in het hoogseizoen –grofweg van mei tot eind september– ongelofelijk druk is. Dit wil niet zeggen dat het strand niet aan te raden is. Als uw gids bijvoorbeeld even naar het strand gaat is dit de ideale optie, lekker dichtbij. Tevens is het altijd een feest om tussen de flanerende mensen op de boulevard te lopen. De makkelijke optie blijft een goede optie.
Als u meer tijd heeft is het de moeite waard om een strand wat verder weg te pakken. Als u de boulevard afloopt (richting noordoosten) dan komt u bij Port Olympic (de jachthaven). Na een paar iconische clubs die hun hoogtijdagen misschien gekend hebben, loopt het strand gewoon verder. Het eerste strand na Port Olympic is Platja de la Nova Icària, door uw gids ook wel het volleybalstrand genoemd. Als u doorloopt wordt er minder gevolleybald en wordt het zand beter, u bent nu aangekomen bij mogelijk het beste stukje strand van Barcelona (Platja de Bogatell en verder). Geen zin om de hele boulevard af te lopen (het is een fors eind) pak dan de gele metrolijn (L4) en stap uit in Poblenou of Selva de Mar. Vanaf deze haltes is het een kleine tien minuten lopen naar het strand.

Kaart stranden Barcelona:

Hieronder vindt u een overzichtelijke kaart die een korte uitleg geeft over de verschillende stranden. Tevens staan de bekende herkenningspunten erop en een aantal tips om een hapje te eten en te drinken.

Stranden buiten Barcelona:

De stranden in Barcelona zijn allemaal kunstmatig aangelegd. Als u een echte zandpurist bent kunt u altijd een stukje de trein pakken voor een ‘echt’ strand. U kunt dan bijvoorbeeld naar El Masnou of Montgat gaan, een klein half uurtje met de trein. Voor meer informatie over de treinen en daarbij horende vertrektijden zie: www.renfe.com