Vanaf november is het drukste toeristische seizoen in Barcelona voorbij, de Catalaanse sferen komen meer naar boven, de zomerse hitte verandert in zacht winters weer en de stad wordt betoverd met lichtjes. Dat de zomer voorbij is betekent dus zeker niet dat Barcelona minder leuk is. Lees hier waarom het winterseizoen juist hét moment is naar deze geweldige stad af te reizen!

Geen zin in het gure winterse weer? In Barcelona schijnt de zon!
Het weer is een stuk zachter dan in Nederland. Hartje winter zal het overdag nog steeds tegen de 14 graden zijn, met hier en daar een stralende zon aan de hemel en een strak blauwe lucht. Terwijl Nederlanders zitten te bibberen voor de kachel zitten de Spanjaarden gewoon op het terras en dat op maar twee uur vliegen!

Vier de feestdagen als een echte Catalaan.
Vier je oud en nieuw in Barcelona? Vergeet dan niet om elke klokslag tot het nieuwe jaar één druif te eten. Volgens één van de vele tradities telt elke druif namelijk voor één maand geluk! Hierna kun je de hele nacht dansen in een van de fantastische clubs of naar een andere populaire plek zoals Plaza Catalunya en de lichtshow bij Font Mágica op Montjuïc. Daarnaast is drie koningen voor de Catalanen een speciale feestdag, dit wordt gevierd op 5 en 6 januari. Vooral de kinderen verheugen zich op deze magische dag omdat er cadeaus worden uitgedeeld door de koningen. Deze traditie is vergelijkbaar met Sinterklaas. Als bezoeker is het leuk om deze dag in Barcelona te zijn vanwege de grote intochten op 5 januari. Erg bijzonder om bij te wonen. Op 6 januari gaat men langs bij familie, houd er dus rekening mee dat veel gesloten is op 5 en 6 januari. Plan dus bijvoorbeeld een mooie wandeling. 

Shop met veel kortingen tijdens de ‘Rebajas’.
Barcelona is een geweldige stad om te shoppen en na de feestdagen begint de grote uitverkoop, ‘Rebajas’, door de hele stad. Zoek je de leukste kleding of hebbedingen die je nergens anders zal vinden? Bezoek dan de kleine straatjes van Born en Gotic met schitterende boetiekjes in alle soorten en maten met zelfgemaakte producten. Of de meest bekende winkelstraat, Passeig de Grácia, met dure designer winkels zoals Louis Vuitton, Burberry en Chanel. Ga je toch liever voor de goedkopere, doch bekende modeketens, dan is dat geen probleem. Voor Zara, Mango en Desigual hoef je in Barcelona niet lang te zoeken. Vanaf drie koningen wordt het door de Rebajas natuurlijk extra leuk.

Neem het Spaanse kerstgevoel mee naar huis.
Tijdens de feestdagen zijn er veel kerstmarkten en als je op dat moment in Barcelona bent mag een sfeervol bezoek niet ontbreken. De grootste en oudste kerstmarkt heet Fira de Santa Llúcia. Hier zul je ontdekken dat Catalanen gek zijn op kerststallen. Neem originele kerstversiering mee naar Nederland om het Catalaanse kerstgevoel in huis te halen. Deze markt is te vinden voor de kathedraal en is open van 27 november tot en met 23 december. Nadat je de markt hebt bezocht is het een aanrader even door de straten van El Born of Gótic te dwalen en te genieten van de kerstversiering en de sfeer.

Ontdek Barcelona op een ontspannen manier.
Geen hoogseizoen betekent minder toerisme. Het is in de winter een stuk rustiger in Barcelona waardoor je op de Boqueria kan genieten van een lekkernij zonder dat mensen je in de weg staan. Je hebt veel meer het gevoel dat je echt tussen de Catalanen bent in plaats van een stad voltoeristen. Wachtrijen voor bezienswaardigheden zijn een stuk minder lang of zelfs helemaal weg. De sfeer in Barcelona is gedurende de wintermaanden ontspannen en toch is er genoeg gaande en blijft de stad dag en nacht leven.

Geniet van traditionele tapas of een seizoensgebonden lekkernij. 
Het eten blijft een traktatie! De eetgelegenheden in Barcelona zijn geweldig, al moet je wel de juiste plekjes weten. De Tapastour van Gids in Barcelona helpt je goed op weg en na afloop sturen we je een mooie selectie tips voor de rest van je reis. Tijdens de wintermaanden zijn er een paar seizoensgebonden en feestelijke maaltijden die je echt niet mag missen. Bijvoorbeeld churros, je komt ze wel eens tegen in Nederland maar in het land van herkomst zijn ze uiteraard het aller lekkerst! Het hele jaar door is dit een zeer gewaardeerde snack maar wanneer de temperatuur een beetje daalt en het eerder donker wordt vliegen ze over de toonbank. Op de verschillende kerstmarkten vind je veel kraampjes die deze lekkernij verkopen. Ben je geen zoetekauw dan is Sopa de Nadal een aanrader. Deze heerlijke ‘’kerstsoep’’ is gevuld met schelpen van pasta. Uit eten kan natuurlijk ook het hele jaar door. In de middag kan je nog lekker op een terras zitten lunchen en in de avond geven al die kerstlichten extra sfeer tijdens en romantisch diner.

Kortom, heb je het even gehad met alle wind en regen in Nederland en ben je wel toe aan een vakantie in een geweldige stad? Dan is Barcelona precies waar je moet zijn!