Barceloneta
h-barceloneta

De strandbuurt die nog fel Catalaans is. Hier een hapje eten is altijd een goed idee. 

Geschiedenis

Barceloneta is het voorproefje op Eixample, een buurt aangelegd in de jaren na de val van Barcelona in 1714. Toen Barcelona viel heeft de Spaanse bezetter een deel van de buurt El Born vernietigd om plaats te maken voor een groot citadel (nu het oostelijk deel van El Born en Parc de Ciutadella). Barceloneta is ontworpen door de Nederlandse architect Vermeer om onderdak te bieden aan de mensen die dakloos werden met de sloop van het oostelijk gedeelte van El Born. Tegenwoordig is Barceloneta vooral bekend door haar nabije ligging aan het strand.

Bezienswaardigheden

Barceloneta kent niet veel monumenten of gebouwen die op zich een bezoek waard zijn behalve misschien de kerk en de markthal, het gaat hier om het geheel. Het is voornamelijk een echte volksbuurt waar de bewoners trots op zijn. Een goed voorbeeld hiervan is dat je niet alleen de Catalaanse vlag aan de gevels ziet hangen, maar ook de blauw-gele Barceloneta buurtvlag. De horeca is hier dan ook een van de grote trekpleisters. De tip wat dat betreft is het verlaten van de boulevards. Duik de wijk in en bezoek een typisch barretje.

Strand

Barceloneta is de buurt die naast het strand ligt en dus de perfecte uitvalsbasis voor een dagje zonnen. Het metrostation Barceloneta is dan ook de beste plek om uit te stappen in de buurt van het strand. Het strand van Barceloneta is altijd zeer druk, richting Hotel W of voorbij port Olympic wordt het rustiger. De inwoners van Barcelona zelfs zie je trouwens maar weinig op de drukke stranden van de stad, de gewoonte is nog steeds om in het weekend richting een van de badplaatsen buiten Barcelona, zoals Castelldefels te gaan.

Reacties

Geef een reactie