Eixample
h-eixample

Eixample is het moderne stadsdeel van Barcelona. Het is aangelegd door Cerda in de 19e eeuw. Cerda stelde met het vierkante stratenplan een utopische visie op de stad voor. Helaas is zijn utopie nooit werkelijkheid geworden doordat speculatie er al snel voor zorgde dat de blokken die Eixample kenmerkt dichtgebouwd werden en het ideaal van lage bebouwing met veel parken nooit werkelijkheid is geworden. Desalniettemin is Eixample een fijne buurt om te verblijven. De buurt is verder een aanrader door het grote aantal modernistische gebouwen.

Mercat de la Concepció

Deze markt gelegen in het hart van de wijk Eixample is ontworpen door de architect Antoni Rovira i Trias. Het is een groot karakteristiek gebouw door de constructie van ijzer, glas en keramiek . Vanaf 1888 is de markt in gebruik.

Aan de voorkant vind je over de gehele breedte een fleurige bloemist die een leuke en gezellige sfeer geeft. Opmerkelijk aan de markt is dat er ook een grote elektronica zaak en een supermarkt van twee verdiepingen in het gebouw zitten. In het midden van het gebouw bevindt zich een ruime markt met een groot aanbod aan etenswaren. Grappig is dat midden in de markt tussen de slagerijen een kapsalon gevestigd zit.

Een aanrader op de markt is de kraam genaamd Farina. Dit is een kraam met alle ingrediënten om de perfecte pasta te maken. Je vindt sauzen, talloze pasta soorten en basis ingrediënten zoals champignons. Als je geen zin hebt om zelf aan de slag te gaan kun je ook kiezen voor een van de pizza’s uit de vitrine die er zeer smakelijk uit zien!

La Flauta: tapas in Eixample

Aan de carrer d’Aribau zit één van de betere tapastenten van Eixample, ze serveren de traditionele gerechten, maar in een modern jasje. De tent zelf is overigens ook modern, maar dat maakt haar niet minder Catalaans!

De naam Flauta komt van de traditionele lange broden, waar ze ook veel van hun tapas en broodjes mee maken. Het is altijd druk in La Flauta, maar gelukkig zijn ze nog niet ten onder gegaan aan het eigen voorspoed, de kwaliteit blijft goed en de gerechten blijven verrassen.

Reserveringen worden niet geaccepteerd zoals gebruikelijk is in goedlopende Spaanse tenten, het is een kwestie van vroeg komen of even in de rij wachten. Het publiek dat naar La Flauta gaat is van alle leeftijden en van alle landen, maar aangezien de sfeer vrij informeel is zie je toch een meerderheid aan ‘jonge’ mensen.

Reacties

Geef een reactie