El Born

El Born, dat mag je niet missen!

.  .  .

Een van de populairste wijken van Barcelona is El Born. Samen met de wijken Raval en Gótico maakt El Born onderdeel uit van de Ciutat Vella, de oude binnenstad. El Born bestaat uit twee verschillende delen, Ribera en El Born, echter is de laatste de afgelopen jaren zo populair geworden dat de naam vaak wordt gebruikt als synoniem voor de hele buurt. Passeig del Born is een van de hoofdstraten van dit stadsdeel en staat bekend om haar levendigheid door de authentieke barretje, restaurants en concept stores. Het woord ‘Born’ betekent opsluiting en geeft de plaats aan waar vroeger de toernooien tussen de ridders plaatsvonden.

Een korte geschiedenis
Gedurende de Middeleeuwen lag El Born op een strategische plek in de stad. Door de nabijheid van de zee en de Gotische wijk en door de goede connectie met het binnenland, groeide El Born uit tot een belangrijk economisch centrum. Sociale en economische activiteiten waren geconcentreerd in de straten, het ontmoetingspunt van alle handelaren en bedrijven. Dit is vandaag de dag goed terug te zien in de namen van de straten zoals Calle dels Sombrerers (hoedenmakers), dels Mirallers (glaswerkers) of dels Argenters (zilverwerkers).

Winkelen in El Born
Vandaag de dag wordt El Born nog steeds gezien als een belangrijk commercieel centrum. Vergeet de grote warenhuizen en de fast fashion, hier vind je iets bijzonders, iets unieks. Van leren tassen tot op maat gemaakte jurken, van handgemaakte sieraden tot one of a kind meubels. Ga bijvoorbeeld naar Blow by Le Swing. Dit is een vintage kledingwinkel die haute couture merken als Versace, Chanel, Dior en Moschino verkoopt. Tiny Cottons is ook een van de successen uit Barcelona. Zij hebben een merk met kwalitatief hoogstaande producten opgebouwd en behandelen het als een volwassen merk. Stijlvol maar gedurfd. Met een sterk imago en een verhaal achter elke collectie.

Tapas!
In El Born stikt het van de tapasrestaurants. Van traditionele gerechten tot moderne varianten van de eeuwenoude eetgewoonte. Tapas zijn niet alleen maar kleine hapjes, het gaat om veel meer! Onze gids weet precies waar je moet zijn voor de beste tapas en neemt u graag mee voor een tour door het sfeervolle oude centrum. Geniet van heerlijke pescaditos, jamón ibérico en de beste cava op plekken die u zelf niet snel zult vinden. Klik hier voor meer informatie.

Palau de la Música Catalana
In 1908 werd de laatste hand gelegd aan het Palau de la Música Catalana, een concertgebouw dat diende als ‘het huis’ voor het Orfeó Català, de koorvereniging. Slechts drie jaar duurde de bouw van dit spectaculaire gebouw, ontworpen door de modernistische architect Lluís Domènech i Montaner.

Het gebouw is ontworpen rond een centrale metalen structuur bedekt met glas, die het natuurlijke licht benut om het meesterwerk van Domènech i Montaner tot een magische muziekdoos te maken die alle decoratieve kunsten samenbrengt: beeldhouwkunst, mozaïek, glas in lood en ijzerwerk.

De rondleidingen aangeboden door het Palau de la Música Catalana zijn een must bij elk bezoek aan Barcelona. Voor meer informatie en tickets kik hier.

Picasso Museum
Het Picasso Museum opende haar deuren gedurende het dictatorschap van Franco. Het oorspronkelijke idee voor het museum kwam van Picasso's vriend en secretaris, Jaume Sabartés. Picasso had hem al vele schilderijen, tekeningen en prenten gegeven. Het museum werd in 1963 geopend en de collectie is mede tot stand gekomen door de schenkingen van Sabartés. Oorspronkelijk werd het museum geopend als de Sabartés Collection, vanwege Picasso's sterke verzet tegen het regime van Franco.

De vaste collectie bevat ruim 4.000 werken van Picasso en sommige daarvan zijn wereldberoemd zoals ‘Las Meninas’, ‘El final del número’ en ‘Los pichones’. De collectie volgt het leven van Picasso gedurende zijn eerste jaren als jonge student en artiest in Malaga, La Coruña en Barcelona tot aan zijn periode laatste jaren in Parijs. Klik hier voor meer informatie en tickets.

.  .  .

Top