Barcelona, Highlights, Bezienswaardigheden, Stadswandeling

De Sagrada Familia, de smalle steegjes van de Gotische buurt of lekker de hippe buurt Gracia ontdekken? Gids in Barcelona heeft voor jou de beste tips en bezienswaardigheden op een rij gezet, zodat je het maximale uit je verblijf kan halen!

Wij denken graag altijd in halve dagen als je een stedentrip maakt. Met een kop koffie, iets eten en wat reistijd en je bent zo een halve dag kwijt om iets goed te bekijken. Zo zijn de volgende tips dan ook ingedeeld. En laten we niet vergeten, Barcelona draait ook om lekker eten en drinken, dus combineer dat vooral met je uitstapjes.

Stadswandeling / Oude centrum (Gotic, Born en Raval) / Parc de Ciutadella:
Als mensen aan Barcelona denken dan schieten vaak Gaudi, De Ramblas en FC Barcelona of Camp Nou door het hoofd, terwijl Barcelona een fantastisch mooi oud centrum heeft. De Stadswandeling verkent het oude centrum en is de perfecte introductie in de stad.

Het oude centrum bestaat uit drie wijken: Gotic, Born en Raval. De Gotische buurt is vooral bekend om haar kerken, smalle straatjes en nog enkele Romeinse ruines. Raval is meer de multiculturele buurt waar ook een aantal mooie kloosters en de oude scheepswerven (Drassanes) liggen. Born was vroeger de handels- en ambachtsbuurt en het kloppend hart van de stad, nu is het een heel gezellig en hip buurtje met leuke designerwinkels. Tot slot is er nog het Parc de Ciutadella, ooit onderdeel van Born, maar nu het stadspark van Barcelona.

Sagrada Familia / Hospital de Sant Pau:
Het bekendste gebouw van Antoni Gaudi, de Sagrada Familia mag niet gemist worden. Het is zeker een aanrader om de Sagrada Familia binnen te gaan, zorg wel dat je van tevoren reserveert op de website. Overigens zijn wij van mening dat een bezoek met gids veel aangenamer is dan zonder. Het gebouw is overweldigend en veelal mist men de belangrijkste en mooiste details.

Hospital de Sant Pau (voluit: Hospital de la Santa Creu i Sant Pau) is het grootste architecturele project van het modernisme in Barcelona. Na lang dienst gedaan te hebben als ziekenhuis is het Hospital nu te bezoeken als museum.

Het is echt een aanrader om de Sagrada Familia te combineren met Hospital de Sant Pau. Loop vanaf de Sagrada Familia de Av. de Gaudi af (ongeveer 15 minuten lopen) om het Hospital de Sant Pau te bereiken.

Montjuïc / familiebuurt Poble Sec / musea (Joan Miro / MNAC / Caixa Forum):
Montjuïc, de fraaie berg met een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee. Behalve het uitzicht heeft Montjuïc meer te bieden, zeker een halve dag waard dus.

Aan de voet van Montjuïc bij Plaça Espanya (te bereiken met metro of bus) is het Palau Nacional -gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1929- een prachtig gebouw waar nu het MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya) zit.

Als je achter het museum langs gaat kun je de berg oplopen. Het is verstandig van te voren eerst een kaartje te bekijken, want het is een flink gebied met draaiende straten en veel kleine parkjes. Links aanhouden heeft mijn voorkeur, dan kom je langs een prachtig park. Ga je rechts dan kom je bij het Olympisch Stadium, nu vooral verlaten. Halverwege de berg is er de Fundacio Joan Miro (museum), verder is er nog een mooi park en het fort op de top, met een prachtig uitzicht op de industriële haven.

Vanaf de berg is er een kabelbaan naar het strand te nemen (erg duur en geen aanrader). Er gaat bovendien ook een treintje naar metrohalte Paral-lel. Lopend of met het treintje, aan de voet van de Montjuïc ligt de familiebuurt Poble-sec, een gezellige buurt waar je bijna geen toeristen vindt. Voor een hapje en/of drankje is het dan zeker een aanrader om naar de Carrer de Blai te gaan. Deze straat is uitermate geschikt voor een gezellige avond gevuld met Pintxos, de kleine hapjes op een stukje brood met prikkertje. Hier verkrijgbaar voor een schappelijke €1,- per stokje afhankelijk van de zaak waar je naar binnen loopt. De straat zit er vol mee dus afwisselen is de truc.

Passeig de Gracia / studentenbuurt Gracia / Park Guell:
Waar vroegen de Ramblas de straat van Barcelona was is dat nu Passeig de Gracia, veel gebouwen aan deze straat zijn prachtige paleizen in de Catalaans modernistische stijl. Casa Mila en Battlo van Gaudi zijn hier te vinden. Tevens is dit een goede straat als je op zoek bent naar de bekende modemerken.

Op het eind van de Passeig de Gracia ligt de volksbuurt Gracia, erg leuk voor een beetje ontspanning of een gezellige avond. Zoek vooral de pleintjes op (Plaça del Diamant, Plaça del Raspal en Plaça del Sol bijvoorbeeld). Carrer de Verdi is ’s avonds een echte aanrader.

Boven Gracia ligt Park Güell, het bekende park van Gaudi. Dit is wel een eindje klimmen, maar voor een beetje wandelaar moet het geen probleem zijn. Tegenwoordig moet je betalen om het park te betreden, in drukke periodes is het een aanrader om online een skip-the-line kaartje te kopen: website Parc Güell.

Strand en volksbuurt Barceloneta:
Strand en Barcelona lijken twee handen op één buik, maar niets is minder waar. Het strand is pas met de Olympische Spelen van 1992 aangelegd. Desalniettemin heeft Barcelona een prima strand met een brede boulevard. Op een mooie dag is het dan ook zeker de moeite waard om langs het strand te lopen en kort door de oude volksbuurt Barceloneta te lopen. Omdat het strand er nog maar zo kort ligt, heeft Barceloneta nog echt dat ouderwetse volkse karakter. Als je het buurtje een beetje inloopt, kom je ook nog de traditionele tapasbaren tegen waar je voor weinig geld heerlijk kan eten. Probeer bijvoorbeeld Jai-ca aan de carrer de Ginebra 13.

Tibidabo:
Voor het mooiste uitzicht is het een aanrader om naar Tibidabo te gaan. Tibidabo bereiken is echter een tweede. Ga eerst naar Avinguda del Tibidabo, dit is te bereiken per metro, bus of hop-on hop-off bus. Vervolgens pak je de blauwe tram (duur maar nostalgisch) of de bus (vertrekt 20 meter verder) naar het plateau. Hier eenmaal aangekomen brengt een finucular je naar de kerk op de top van de berg.

De kerk zelf, met haar prachtige façade, maar foeilelijke muurschildering is gratis te betreden. De kerk kun je betreden en met de lift kun je vervolgens helemaal naar boven waar je geniet van een prachtig uitzicht over de stad, de zee en het Catalaanse achterland.

Pedralbes (klooster, Finca Guell en het park):
Pedralbes ligt aan de rand van Barcelona en is traditioneel een erg rijke buurt. Het hoogtepunt van de buurt is het klooster van Pedralbes. Doordat het vroeger vooral een klooster was voor de dochters van rijke edellieden genoot het klooster veel aanzien. Dit kan je ook zien aan het gebouw, het is in goede staat. Als je het bezoekt, kom dan wel tussen 11:00 en 13:00, want dan is de kerk ook open.

Finca Güell is helaas een beetje een teleurstelling. Ooit was het landgoed van de familie Güell vele malen groter (ongeveer de hele buurt), maar alles wat nu over is zijn de stallen. Het is zodoende niet de moeite waard om naar binnen te gaan, want de poort die je buiten kan aanschouwen is het hoogtepunt.

Vlak daarnaast gelegen is het Parc de Pedralbes, waar vroeger de koninklijke familie resideerde als ze in Barcelona waren. Een fijn park om even bij te komen van de drukte in de stad.