Palau de la Música Catalana
h-palaudlmusica

Het Palau de la Música Catalana, oftewel het paleis van de Catalaanse muziek is een prachtig concertgebouw en tegenwoordig een bekende bezienswaardigheid in Barcelona. In 1908 is het paleis geopend en vanaf 1997 staat het zelfs op de UNESCO-lijst van werelderfgoed. Het concertgebouw is gebouwd in opdracht van het Orfeó Catalá, dit is het oudste Catalaanse koor. Catalanen zijn dan ook trots op dit paleis. Het rijkversierde prachtige gebouw is ontworpen door de Catalaanse architect Lluis Doménech i Montaner. Hij heeft veel meer bijzondere gebouwen in Barcelona ontworpen, zoals Hospital de Sant Pau en Casa Navas, maar is minder bekend dan bijvoorbeeld Gaudí.

Als je ronddwaalt door de straten van El Born is Palau de la Música zeker een gebouw waar je voor stopt om een foto van te maken. Het is een kleurrijk paleis met pilaren, versierd met veel mozaïek en standbeelden die op een indrukwekkende manier in harmonie samenhangen. Als je van bijzondere architectuur en muziek houdt is dit niet een gebouw waar je alleen even langs moet lopen, dan is een rondleiding zeker de moeite waard.

De bekendste en gelijk de meest speciale ruimte in Palau de la Música is de concertzaal. Deze zaal heeft zitplaatsen voor ongeveer 2200 mensen en is nog volop in gebruik. Het is een magische ruimte met prachtige sculpturen, de muren bestaan voornamelijk uit glas in lood omgeven door bijzonder gebeeldhouwde bogen. In het midden van het plafond zie je een grote lichtkoepel met gebrandschilderd glas dat zorgt voor helder daglicht. Het is de perfecte plek om van een concert te genieten en tegelijkertijd je ogen uit te kijken.

In Palau de la Música vind je ook de wat kleinere zaal Petit Palau, dit is een ruimte met ongeveer 540 zitplaatsen. Deze zaal is wat minder indrukwekkend dan de grote concertzaal. Het is dan ook later gebouwd en heeft een modernere uitstraling. De zaal beschikt dan ook over de nieuwste audiovisuele  technologie. Petit Palau is speciaal ontworpen voor kamermuziek concerten met  aandacht voor de akoestiek van de ruimte.

In Palau de la Música zijn nog meerdere ruimtes die vooral worden gebruikt voor kleinere evenementen en privé gelegenheden. In de concertzalen is ruimte voor muziek van alle genres en het wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld zakelijke evenementen of tentoonstellingen.

Je kunt het grootste gedeelte van het gebouw alleen zien als je deelneemt met een rondleiding. Het voordeel hiervan is dat je hierbij een gids hebt die alles over Palau de la Música kan vertellen. De tickets voor een rondleiding zijn €18 per persoon. €11 voor studenten of gepensioneerden. Handig is om van te voren een ticket te kopen, omdat de rondleidingen erg populair zijn.

Wil je geen rondleiding en toch een glimp opvangen van het gebouw? Je kunt altijd gratis naar binnen om een kop koffie te drinken in het restaurant voorin Palau de la Música.

Openingstijden:

  • maandag t/m zondag van 10:00-15:30 uur
  • juli en Pasen van 10:00-18:00 uur
  • augustus van 09:00-20:00 uur

Reacties

Geef een reactie