El Raval

El Raval: onveilig?

.  .  .

El Raval is een wijk in Barcelona met veel verschillende kanten. Het staat bekend om zijn onveilige karakter, maar tegelijkertijd is het er levendig, multicultureel en zijn er talloze hippe winkels en cafés te vinden.

De geschiedenis van een multiculturele wijk

El Raval komt van het Arabische woord rabad, dat buitenwijk betekent. Arabische immigranten hebben deze naam toegekend aan de wijk omdat gedurende de Middeleeuwen, toen Barcelona een ommuurde stad was, El Raval aan de buitenkant van de stadsmuren lag en aanvankelijk geen deel uitmaakte van de stad zelf. Dit is ook de reden waarom de beroemde Boqueria markt er is gevestigd, net buiten Las Ramblas, omdat dit handelaren in staat stelde om de belasting op ingevoerde goederen in de stad te ontwijken.

Uiteindelijk werd El Raval opgenomen in de ommuurde stad, maar een positieve ontwikkeling bleef uit aangezien de criminaliteit en prostitutie bleven groeien. Voor een groot deel van het begin van de 20e eeuw stond El Raval informeel bekend als de 'Barrio Chino' - of 'Chinese Buurt' - vanwege de groeiende gemeenschap van Chinese en Aziatische inwoners die zich er vestigden.

Door de bouw van de nieuwe wijken rondom Barcelona gedurende het begin van de 20e eeuw, trokken veel middenklassers weg uit El Raval. Hierdoor bleven er de armste bewoners en immigranten achter. De lage huurprijzen trokken illegale nieuwkomers en onderwereldfiguren aan.

Door inspanningen van de gemeente heeft de wijk in de afgelopen 15 jaar een enorme metamorfose ondergaan mede door de criminaliteit terug te dringen. Dit trok instituten aan als de Universiteit van Barcelona en het hedendaagse kunstmuseum, het MACBA. Dit is tevens een van de meest iconische monumenten van de wijk geworden. Vandaag de dag is de lokale gemeenschap nog steeds divers, met grote Sikh- en moslimgemeenschappen en een levendige scene van kunstenaars en ondernemers.

Wat te doen in El Raval?

MACBA: Museu d’Art Contemporani de Barcelona, afgekort tot MACBA is het museum voor moderne en hedendaagse kunst. De vaste collectie bestaat onder andere uit werk van Jan-Michel Basquiat, John Baldessari en Joan Miró. Het is zeker een aanrader als je van moderne kunst houdt! Klik hier voor meer informatie en tickets.

Oude hospitaal & Sant Augusti: Het oude hospitaal en de Sant Augusti liggen vlak naast de Ramblas. Gebouwd in de 14e eeuw, maar tot in de 17e eeuw zijn er wijzigingen aangebracht. Tegenwoordig huisvest zich in het hospitaal de Catalaanse bibliotheek, het conservatorium en een leuk café. Ook heeft het hospitaal een fraaie binnentuin waar het vaak gezellig druk is.

Palau Güell: paleis Güell, was een van de eerste belangrijke opdrachten die Antoni Gaudí aan het begin van zijn carrière ontving. Eusebi Güell (industrieel, politicus en mecenas van de kunsten) wilde dat Gaudí dit bijzondere stadspaleis zou bouwen als een uitbreiding van het familiehuis op La Rambla. Het paleis, gebouwd in Art Nouveau stijl, werd gebouwd naar de behoeften van de familie Güell, zowel in hun privéleven als in het intense culturele en sociale leven. Klik hier voor meer informatie.

.  .  .

Top