Torre Agbar
Barcelona, Torre Agbar, LED-Lights, Plaça de les Glòries Catalanes
h-agbar

Torre Agbar is op veel plekken in de stad te zien. Dat is ook niet zo heel gek, want de toren is maar liefst 150 meter hoog. Op dit moment is Torre Agbar dan ook het hoogste gebouw van Barcelona, alleen de Sagrada Familia zal hier nog overheen gaan zodra die af is, want de bouwvoorschriften in Barcelona laten geen enkel gebouw hoger zijn dan de Sagrada Familia. Door de hoogte is de toren ook een handig herkenningspunt voor de buurt Glories, dit is het zakendistrict van Barcelona. Mocht je verdwaald zijn na de lunch helpt de toren je wel weer om te oriënteren.

Torre Agbar is ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel, in 2001 is de bouw gestart. De toren heeft de vorm van een cilinder en telt maar liefst 4200 ramen. Er wordt gezegd dat Jean Nouvel zich voor de vorm heeft laten inspireren door beroemde objecten uit Barcelona. Denk hierbij aan de toppen van de berg Montserrat en de klokkentorens van de Sagrada Familia. De vorm van de toren wordt alleen niet door iedereen op dezelfde manier opgevat, in de volksmond word het ook wel ‘de dildo’ genoemd. Dit heeft de nodige kritiek opgeleverd, maar tegenwoordig wordt het meer als grap gezien.

De buitenwand wordt volledig bedekt met aluminium zonweringen wat ook nodig is hier in het zonnige Barcelona. In de nacht is de toren extra indrukwekkend want de 4200 ramen zijn allemaal verlicht met gekleurde ledlampen die van kleur kunnen veranderen, dit is het beste te bewonderen vanaf een afstand.

Buiten dat het een bijzondere toren is om te zien is het ook volop in gebruik. De naam Agbar afgeleid van Aguas de Barcelona, dit is het Spaanse waterleiding bedrijf dat gevestigd zit in de toren.

Helaas kan publiek de toren niet in om het uitzicht van Barcelona te bewonderen. Wel is er in de hal van de toren een tentoonstelling over de geschiedenis van waterzuivering in Barcelona.
De tentoonstelling is te bewonderen op:

  • maandag t/m vrijdag van 09:00-19:00 uur
  • zaterdag van 10:00-18:00 uur
  • zondag van 09:00-15:00 uur

Reacties

Geef een reactie